Nyhed

Mormonernes Hjælpende Hænder planlægger nye oprydningsprojekter efter orkanen Sandy

Medlemmer og missionærer fra Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige i det østlige USA organiserer projekter for at hjælpe dem, som er påvirket af orkanen Sandy. Kirkens medlemmer i områder, der blev ramt af orkanen, har arbejdet for at hjælpe deres naboer med umiddelbare behov, inklusive at rydde træer og rester fra stormen. I områder, der er mindre påvirkede af stormen, organiserer medlemmer tøj og indsamlinger i deres nærmiljøer.

New York

Missionærer og medlemmer af Kirken i New York har været ude siden stormen lagde sig for at yde assitance i alle fem bydele i New York City mm. I løbet af de første fem dage efter stormen arbejdede mere end 3.800 frivillige over 37.500 timer.

På Long Island har medlemmer af Kirken organiseret hold, som skal se efter hjem med faldne træer i nabolagene, og hjælpe med at rydde dem. De har også omdelt løbesedler til naboerne. »Vi ønsker, at de skal vide, at vi er villige og i stand til at hjælpe,« sagde Mark Hardman, en lokal leder i området.

Sidste weekend arbejdede 200 missionærer og 300 medlemmer af Kirken for at fjerne rester fra stormen fra nogle af de tusinder af oversvømmede hjem i de fem bydele. Missionspræsident Kevin Calderwood fra New York Syd-missionen sagde, at rester fra stormen blev stablet i 3 meter høje stabler på nogle gader, og missionærer hjalp sanitationsarbejdere med at læsse lastbiler, hvor de kunne.

Rockaway, et område, hvor der bor mange førstehjælpsydere, blev særligt hårdt ramt. Omkring 450 frivillige arbejdede for at rydde rester fra stormen i det område, og de planlægger at fokusere deres fremtidige indsats på 105 førstehjælpsyderes hjem.

Præsident Calderwood sagde, at det var særligt svært at se førstehjælpsydere og deres familier blive påvirket så meget af stormen. Han bad en brandmand om at fortælle om den skade, der var blevet påført hans hjem, og manden var for rørt af tårer til at kunne svare. »Vi skal nok tage os af det,« sagde han til brandmanden.

Denne weekend vil 1.000 missionærer og medlemmer fortsætte med at arbejde i Rockaway og Long Beach for at muge us i kældere, som er fulde af skidt og rester fra stormen, fjerne vandskadede gipsplader og spraye blegemiddel for at fjerne skimmel. Kirkens frivillige vil blive kørt i bus fra Boston, Washington, D.C., og Pennsylvania for at hjælpe.

Kirkens frivillige har arbejded tæt sammen med Amerikansk Røde Kors for at hjælpe til på herberger. »Røde Kors ringer ret hurtigt til os; vi står på pinde for dem, når end vi kan hjælpe,« sagde Hardman. Medlemmer har hjulpet både med etableringen og driften af herberger, og at bidrage med forsyninger, når behovet har været der.

I Brooklyn har medlemmer samlet 500 oprydnings-pakker, som beboere kan bruge, når de større projekter er fuldførte. Pakkerne indholder blegemiddel, skraldeposer, beskyttelsesbriller, børster og andre lignende genstande.

Missionærer, medlemmer af Kirken og frivillige fra Catholic Charities i området arbejdede denne sidste weekend sammen for at få en katolsk kirke i Red Hook tilbage i drift. Jeff Nelson, en lokal leder, var forbavset over at se hvor hurtigt kirken i Red Hook igen blev et center for frivilligt arbejde i lokalsamfundet. »Der var rigtig gang i stedet,« sagde Nelson. »Det blev et centralt sted for at møde behovene i det imråde. Vores arbejde med Catholic Charities har en eksponentiel effekt.«

Hundreder af Kirkens medlemmer vil tage til Staten Island, Coney Island og Red Hook for at fortsætte oprydningsindsatsen denne weekend. David Glick, en lokal leder, sagde, at indtil videre har medlemmer og missionærer renset mere end 60 hjem på Staten Island.

Kirken skaffede også seks lastbiler med vintertøj fra kørsler i sidste weekend, til beboerne i området. Genstande blev distribueret til 500 børn i nærheden af en lokal grundskole, der blev så skade af stormen, at den højst sandsynligt vil blive revet ned.

Harman sagde, at naboer på Long Island har været taknemmelige for hjælpen. »Dem, vi har hjulpet, har været meget taknemlige og forbløffede over, at folk ville være villige til at komme ud og gøre så meget,« sagde han.

Frivillige iklædt Mormonernes Hjælpende Hænder-veste og trøjer er af nogle af dem, de har hjulpet, blevet kaldt »glædens lille gule hær«.

Missionspræsident Calderwood smilte, da han hørte kælenavnet, og var enig i, at Kirkens frivillige ligner en hær af »små gule myrer, der går fra hus til hus. Han sagde, at han ønsker, at hans missionærer og Kirkens frivillige vil hjælpe »så mange mennesker, vi kan«.

Præsident Calderwood blev dybt tilfreds over reaktionen over hans missionærer i et af nabolagene: »En gruppe af vore missionærer poserede for et billede efter at have arbejdet, og jeg kiggede ned ad gaden og så naboerne stående, jublende og klappende over det, missionærerne havde gjort for dem – så rørende.«

New Jersey

I nærheden af Paterson har 50 missionærer og 150 medlemmer af Kirken assisteret beboere i en lokal park for mobile hjem, der blev ramt af alvorlige skader fra orkanen. Næsten alle 270 hjem blev påvirket. Lokalleder Jeff Mathusek sagde, at de gule trøjer og veste, de frivillige mormoner er iklædt, er blevet velkendte i området. »De siger ›Vi vil have folkene i gult tilbage‹,« sagde Mathusek. »Alle er meget taknemlige.«

Omkring 200 frivillige fra områderne Paterson og Caldwell vil samarbejde med en katolsk denne gruppe for at rense kældere, fjerne beskadigede møbler, gulvtæpper og andre ting, og udføre generel oprydning i området.

Pennsylvania

Kirken har arbejdet tæt sammen med andre organisationer for at hjælpe beboere i Bucks County. Amerikansk Røde Kors koordinerede indsatsen af frivillige fra Kirken, St. Lukes luteranske kirke, den sydøstlige PA-afdeling hos Voluntary Organizations Active in Disaster (VOAD), Palidades School District, philabundance, Nockamixon Township og andre for at bidrage med mad og tusinder af arbejdstimer for at hjælpe folk, som er blevet ramt af stormen.

»Det er sandelig en koordineret indsats, og en af de bedste jeg har set i over et årtis frivilligt arbejde med Røde Kors,« sagde Shelli Dun, en herbergsleder fra Amerikansk Røde Kors. »Jeg har arbejdet med mange nødsituationer fra Katrina til Irene, og det er altid utroligt at se, hvordan samfund går sammen for at hjælpe andre.«

Sidste tirsdag efter stormen gav herberget måltider og brusebad til 311 individer. Om søndagen havde det nummer vokset til et godt stykke over 1.000 om dagen.

»Alle er så venlige,« sagde Nikki Hann, en beboer på herberget. »Jeg har boet her i 20 år og har aldrig set så megen ødelæggelse. På samme tid har dette herberg været et af de bedste steder, jeg nogensinde har været, og selv skolebørnene har hjulpet til, siden de har kunnet komme udenfor.«

Mormon-frivillig Leisha Atkinson hjalp med at servere mad på herberget om søndagen og sagde, at hun blev rørt af samfundets styrke. »Jeg nød især at høre alles historie, der viste deres beslutsomhed og modstandskraft,« sagde Atkinson. »Hver af os har vores eget arbejde, familie, situation, politiske synspunkter og meninger, men når det bliver tid til at bidrage og hjælpe, gør folk det gladeligt.«

Herberget fortsætter med at være åbent, så længe så mange mennesker ikke har strøm eller vand.

I lørdags brugte missionærer fra Philadelphia Pennsylvania-missionen og medlemmer fra Kirkens stave i Reading, Philadelphia og Valley Forge over 450 timer tilsammen på at hjælpe naboer fjerne træer, der blev væltet af stormen.

Maryland

Kirkens stav i Baltimore, Maryland, indsamlede tøj, jakker, sko og tæpper til ofre for Sandy i New Jersey og New York. Craig Halsey, en lokal leder, bad medlemmer om at bringe ting med sig i kirke søndag den 4. november, og henvende sig til naboer og venner om at gøre det samme. Gruppen indsamlede over 400 kasser med tøj og hvervede 250 frivillige. Vintertøjet blev afleveret til ofre den følgende tirsdag.

April Robinson, en frivillig fra Kirken, hjalp med at sortere tøj denne weekend. »Jeg er forbløffet over den mængde, der blev indsamlet på så kort tid, og følelsen af at yde tjeneste gør mig ydmyg,« sagde hun. »Sidste fredag var jeg i templet, og jeg bad om muligheder om at tjene. Jeg er taknemlig for, at jeg havde denne mulighed i dag.«

En beboer i nabolaget hørte om indsamlingen og besluttede sig for at tilføje en overraskelse i de ting, hun donerede: Hun kom 5 dollars i lommen på hvert stykke vintertøj, hun gav.

Tiffany Rueckert, et medlem af Kirken i Jones Falls-området, sagde, at hendes naboer har været meget villige til at bidrage til nødhjælpsindsatsen. »Vores familie gik omkring sidste søndag eftermiddag med vores tre små drenge og kom flyvesedler på vore naboers døre,« sagde hun. »Indenfor en halv time efter vi var kommet hjem, modtog jeg en email fra en nabo, der sagde, at Fallston Recs fodboldliga gerne ville donere al deres overskydende vand og Powerade fra dette års sæson. En ung football-spiller og hans to yngre søstre stablede kasse efter kasse bag i min varevogn mandag morgen.«

Rueckert sagde, at det at se gavmildheden omkring hende har været rørende. »Jeg har et stort vidnesbyrd om menneskers kraft og storhed,« sagde hun. »Mennesker er gode.«

Byområdet i Washington, D.C

Kirkens medlemmer tæt på Washington D.C. organiserer også en indsamling af vintertøj og forsyninger. Indsatsen består af medlemmer og deres naboer i Annandale, Ashburn, McLean, Mount Vernon og Oakton, Virginia; Suitland og Seneca, Maryland; og Washington, D.C.

Frivillig Trina Neel sagde, at alle i samfundet er ivrige efter at hjælpe orkanens ofre. »Da vi fik budskabet ud, var entusiasmen overalt,« sagde Neel. »Folk var så glade for at hjælpe. I kirke kunne jeg føle det voksende momentum. Jeg har det, som om det er juleaften, og er virkelig spændt på at se, hvad der sker i morgen.«

Ken og Patty lee i Oakton, Virginia, ankom for at hente nogle donationer fra en ven, som sendt beskeden om behovet for frakker videre. De kom hjem med 350 frakker.

Jane Auker, som bor i nabobyen, kom forbi med hendes varevogn fuldstændig proppet med bidrag fra hendes nabolag. Jane voksede op på Long Island, New York, og har stadig familie dér. Auker var taknemlig for chancen for at bidrage til hjælpeindsatsen. »Endelig er der noget, jeg kan gøre!« sagde hun. »Jeg elsker jeres kirke for at gøre dette her, og jeg er så glad for at have noget, jeg kan gøre for at hjælpe.«

Connecticut

I lørdags hjalp 40 missionærer og over 30 medlemmer af Kirken naboer i New Haven med at rydde rester fra stormen i deres haver og hjem. Lokale medlemmer af Kirken indsamlede også mad, varme frakker og ting til personlig pleje for en lokal TV-stations indsamling til gavn for Connecticut Food Bank, Frelsens Her og Amerikansk Røde Kors.

Tamara McMurdie, et medlem af Kirken, organiserede en indsats for at indsamle ting i hendes nabolag i Manchester. »Jeg kunne ikke gøre intet; jeg måtte gøre noget,« sagde hun. McMurdie, hendes mand, Neil, og andre frivillige indsamlede mere end 110 frakker, og desuden sweatere, hatte, handsker og andet varmt tøj, ting til personlig hygiejne og over mad til værdi af over 3.000 dollars i løbet af deres 3-timers indsamling.

McMurdie sagde, at hun blev rørt, da en kvinde i en kørestol ankom med hendes førerhund for at give en donation. »Resten af verden stod stille for mig i et øjeblik, mens de kom op for at bidrage,« sagde McMurdie.

Kirkens frivillige i det østlige USA vil fortsætte med at yde assistance til ofre af orkanen i de kommende uger og måneder.

Retningslinjer vedrørende omtale:Når der skrives om Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige, vær da venlig at bruge Kirkens fulde navn i den første henvisning. Se yderligere information om brugen af Kirkens navn i vore retningslinjer på internettet. »Retningslinjer.