Indblik

Lillian Toft Ashby og familien Dharmarajus

Hvordan en kvinde hjalp med at plante Kirken i Indien

For reading the original artikel click here

Hvert år tager tusindvis af beundrere op til de frodige skråninger af Mount Vaea med udsigt over den turkise Vaiusu bugt på den samoanske ø Upolu. De kommer for at besøge Robert Louis Stevensons gravsted, den berømte britiske forfatter til den elskede roman ”Treasure Island”, der døde her i den unge alder af 44 år.

Måske vil der en dag være tusinder, der vil opsøge et andet gravsted for at ære en kvinde, der ikke ligger langt derfra, hvis stille bidrag til udbredelsen af Det Gengivne Evangelium er gået næsten helt ubemærket hen. Selvom hun var født i København, Danmark, døde hun også på Upolu, i den unge alder af 37 år. Hendes navn var Lillian Toft Ashby.

Da Lillian og hendes mand, Richard i 1975 modtog en medicinsk missionskaldelse betød det, at de skulle arbejde på et hospital i Samoa. Deres familie havde allerede kæmpet sig gennem en cancerbehandling for "Lilli". Familiens venner, der kendte til Lillians tilstand, blev lamslået over at høre, at familien Ashby var på vej ud til Stillehavet, når hendes cancer var diagnosticeret i remission og med fem mindre børn i alderen 4-12 år.

Én nær ven mindes, "Jeg har aldrig hørt om sådan en missionskaldelse - før eller siden”

Lige før de rejste besøgte Lilli og Richard Templet i Los Angeles, Californien, og ved en tilfældighed mødte de præsident Spencer W. Kimball. På Richards anmodning gav Præsident Kimball Lillian en velsignelse. Dr. Ashby har nok håbet på et løfte om, at hans kones helbredelse ville være komplet, og at hendes cancer aldrig ville vende tilbage. I stedet lovede profeten blot Lilli, at hun ville være i stand til "at fuldføre sin missionskaldelse og tjene en vellykket mission.” Det var alt.

Med troen på deres missionskaldelse og med Præsident Kimballs velsignelse, rejste familien Ashbys afsted og ankommer i januar 1976 til Samoa.

Næsten med det samme introducerede missionærerne Lillian og Richard til en anden udenlandsk familie: Den uddannede og kultiverede Dr. Edwin Dharmaraju, en berømt zoolog, hans hustru, Elsie, og deres døtre, Lata, Asha, og Sheila. Edwin og Richard fik hurtigt skabt en relation som følge af deres tilsvarende uddannelsesmæssige baggrunde i videnskaberne. Og Sheila mindes, hvordan Lillian vandt familiens hjerte med hendes varme og "smukke humor." De to familier blev gode venner.

Men selvom familien Dharmaraja kunne lide familien Ashbys familieaftens traditioner og accepterede en invitation til et Kirke Åbent Hus- arrangement, og selv om de havde to døtre, der arbejder for det Kirkeejede College of Western Samoa, var de ikke interesseret at undersøge Kirken. Edwin var blevet opdraget i en familie med dybe anglikanske rødder, og Elsies familie var loyale baptister.

Alligevel følte Lillian sig tilskyndet til at opfordre familien Dharmaraja om bønsomt at studere Kirkens lære. Richard var mindre overbevist. Han mente, at Edwin og Elsie værdsatte deres familie virkelig meget, og han tænkte, at de ønsker at beholde deres familiereligion. Men Lillian stod fast og forsikret om, at Ånden hviskede til hende. Familien Ashby besluttede på trods af Richard modvilje at bringe emnet op under deres næste besøg.

Invitationen blev modtaget meget i stil med, hvad Richard havde frygtet. Dr. Edwin spurgte Richard, hvordan hans egen familie ville reagere, hvis han forlod Kirken.

"De ville sandsynligvis blive bedøvet og selvfølgelig skuffet," indrømmede Richard.

"Jeg kommer fra en lang linje af anglikanske kirkemedlemmer. Vi går mere end hundrede år tilbage i denne kirke, "forklarede Edwin. "For os ville det at forlade vores kirke og tilslutte sig en anden kirke skabe de mest tænkelige alvorlige skuffelser. Ligesom du ikke kan forestille dig en sådan forandring, kunne vi heller ikke overveje sådan en handling."

Dr. Ashby skrev senere om Edwins spidse svar: "Jeg regnede med, at min første reaktion på Lillians insisteren var blevet valideret, da det var indlysende, at de aldrig ville overveje at ændre deres religion." 

Lillian var stadig ikke overbevist, og hun pressede Richard til at prøve igen.

Desværre var hendes cancer blevet ondartede igen, og hendes helbred blev hurtigt forværret. "Vi havde Edwin og Elsie i vore bønner," husker Dr. Ashby, og forsøgte at besøge dem fra tid til anden, men det blev til sidst næsten umuligt, da Lillian blev svagere. Familien Dharmaraja så Lillis kærlighed og humor selv under hendes smertefulde, fysiske svækkelse.

Med fornemmelsen af at afslutningen af hendes jordiske liv var nær, skrev Lillian sit vidnesbyrd til sine venner ned i i sin tre-i-en (Mormons Bog, Lære & Pagter og Den Kostelige Perle). Hun rakte derefter sin hvide læderindbundet tre-i-en til sin mand og bad stålsat om, at skulle hun dø, ville han give den og hendes vidnesbyrd til Edwin og Elsie. "Tilskynd dem til at studere i den og til at læse mit vidnesbyrd," bad hun ham. Han lovede, at det ville han gøre.

I august 1976 efter næsten ni måneders tjeneste i Samoa, døde Lillian Toft Ashby på et hospital i Apia. Hun blev begravet på en kirkegård i udkanten af byen. I et lille område der specifikt var afsat til sidste dages hellige missionærer; en halv snes gravsten fylder det lille område. Den ældste er dateret tilbage til det 19. århundrede. Edwin, Elsie, og deres tre døtre deltog alle i Lillis begravelse. Og Richard Ashby holdt sit ord til sin afdøde kone, da han videregav Lillians hvide læderindbundne skrifter til den mand, der utvetydigt havde erklæret, at han aldrig ville opgive sin families kirke.

Richard Ashby begyndte snart selv at have store sundhedsmæssige problemer selv dels på grund af en bilulykke, der gjorde, at ham var indlagt på hospitalet i flere uger. Efter adskillige forskrækkelser, men ikke før, at han havde afsluttet sin mission, vendte han og hans fem børn vendte tilbage til USA.

Der var nogle i Kirkens Humanitære Tjeneste Afdeling , som beskrev familien Ashbys missionsoplevelse med alle de smerter, ulykker og død, der var blevet en del af den, som en ren katastrofe. Andre udtrykte forvirring. For eksempel var Ældste James O. Mason af De Halvfjerds Andet Kvorum, overrasket over, hvordan tingene havde udartet sig eller, som nogle så det; ikke artede sig. Han var sikker på, at familiens Ashbys kaldelse var inspireret.

Hvad der skete med Dr. Edwin, Elsie, og deres døtre er velkendt, i hvert fald for medlemmerne af Kirken i det sydlige Indien. Edwin Dharmaraju, som måske bevæget over mindet om Lillians mod, mens døden langsomt gjorde krav på hende, åbnede den hvide læderindbundne tre-i-en, han på hendes anmodning havde modtaget. Han læste hendes vidnesbyrd og fortsatte med at studere Mormons Bog. Elsie gjorde det samme. Inden længe blev hele familien undervist af fuldtidsmissionærerne. Lata, Asha, og Sheila blev døbt den 4. marts 1977. Edwin og Elsie blev døbt sammen med deres søn Srini kort tid senere, da han kom på besøg fra Indien for at modtage ordinancen.

Senere samme år ved Latas bryllup i Indien havde familien Dharmarajus mulighed for at dele deres begejstring om Det Gengivne Evangelium med deres udvidede familie. Efter turen skrev Edwin og Elsie til Kirkens hovedsæde og anmodede om, at missionærer blev sendt til deres familiemedlemmer i Indien for at undervise dem. De blev meget overrasket over selv at blive kaldt som missionærer på en særlig tre måneder kaldelse under en kommende orlov fra arbejde. Da de i december 1978 sad i flyet, mindedes Edwin: "Pludselig indså vi omfanget af vores ansvar som missionærer, og vi blev grebet af frygt. Hvis noget blev sagt forkert eller gjort af os, ville det skade Kirken og skade dens fremtid. For at berolige sig selv, åbnede Elsie Dharmaraju deres nu velkendte tre-i-en: "Løft dit hjerte og glæde dig," læse hun, "for timen for din mission er kommet. . . Ja, jeg vil åbne folks hjerter, og de vil modtage dig. Og jeg vil oprette en kirke ved hånden. "

“Jeg vil åbne folkets hjerte”

I dag vil en besøgende sidste dages hellig i Indien være nysgerrig efter at kende til, hvorfor Kirkens første Stav blev dannet i Hyderabad og ikke i hovedstaden, New Delhi, eller hos de mere kristne langs de sydlige stater. Svaret ligger til dels i troen hos 22 konvertitters dåb i december 1978 i Hyderabad, der udgør kernen af ​​Kirkens første permanente tilstedeværelse på det subkontinent efter 125 års intermitterende forsøg. Siden 2014 har medlemskab i landet ligger på næsten 12 tusind. (For nyeste fakta klik her)

Men det hele begyndte på øen Upolu, i Samoa. "Vi elsker familien Ashby," husker Dharmaraju døtrene årtier efter deres dåb. "De blev den første Mormonfamilie, vi kendte." Lillians hvide læderindbundne skrifter bliver fortsat værdsat som en familieskat.

Lillian blev kaldet til at tjene i Samoa med en befolkning på lidt over 150 tusind. Hendes families tid der var svær på mange måder, og der har sandsynligvis været tidspunkter, hvor hun har overvejet, om hun havde gjort en forskel.

Så hvorfor havde Herren placeret denne danske, cancer-ramte mor til fem på en fjerntliggende ø i Stillehavet?

-Måske var hendes rigtige opgave endelig at plante evangeliet i Indien med sin befolkning på over en milliard.

En dag vil folk fra Indien og andre helt sikkert se Upolu som en "Skatteø".

Retningslinjer vedrørende omtale:Når der skrives om Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige, vær da venlig at bruge Kirkens fulde navn i den første henvisning. Se yderligere information om brugen af Kirkens navn i vore retningslinjer på internettet. »Retningslinjer.