Malaria01_230809_v1.jpeg
Pressemeddelelse

Jesu Kristi Kirke hjælper med ny malaria-vaccination i Afrika

Næsten 40.000 børn vil modtage vaccinen

Ved Global Vaccine Impact Conference i Spanien den 15. juni 2023 bekendtgjorde Gavi, vaccinealliancen, en donation på 3 millioner dollars fra Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige til at støtte en historisk vaccinationskampagne mod malaria i Afrika.

Kirkens bidrag vil styrke Gavis, UNICEF’s, WHO’s og andres koordinerede indsats for at skaffe og distribuere den nye RTS,S malariavaccine. Takket være Kirkens hjælp vil omkring 39.500 afrikanske børn modtage de fire doser, der kræves for at vaccinere mod malaria, som et direkte resultat af denne donation. Det er en del af en stor kampagne over flere år for at få vaccineret 4,5 millioner børn i løbet af 2025.

»Malaria er stadig en af Afrikas mest dødbringende sygdomme, der dræber tusinder af små børn hvert eneste år,« siger Guillaume Grosso, Gavis leder for engagement af lande og private områder, donorrelationer og kampagner. »Takket være livsvigtige midler fra gavegivere som Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige kan vi beskytte flere truede børn, når vaccinen ruller ud.«

Ifølge Gavi døde omkring 475.000 børn under fem år af malaria i Afrika i 2021, hvilket gør det til den største dræber af børn på kontinentet – men indtil for nylig har ingen vaccine været tilgængelig. En malariavaccine har været under udvikling i over 18 år. RTS,S-vaccinen blev godkendt af WHO til almen anvendelse i oktober 2021 efter vellykkede testforsøg i Ghana, Kenya og Malawi, hvor omkring 1 million børn modtog vaccinen. Dette er den første vaccine mod malaria, der er godkendt af WHO, og andre er for tiden under udvikling.

»Denne stærkt tiltrængte nye RTS,S-malariavaccine vil beskytte tusinder af små børn mod denne dødbringende sygdom,« siger Gérald Caussé, Kirkens præsiderende biskop. Vi er taknemmelige over at deltage i dette historiske initiativ.«

RTS,S virker mod Plasmodium falciparum, det mest dødbringende malariaparasit globalt set og den mest udbredte i Afrika. RTS,S er den første vaccine, der anbefales til at forebygge malaria hos børn i områder med moderat til høj malariaoverførsel.

Ghanas sundhedsminister og sidste dages hellige Kwaku Agyeman-Manu siger, at denne malariavaccine kan ende mange års lidelse i landet på grund af denne »forfærdelige sygdom«.

»I lokalsamfund rundt om i mit land er folk begejstrede, og der er stor efterspørgsel,« siger han.

Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige har støttet Gavi, vaccinealliancen, siden 2011. Kirken bidrager økonomisk for at støtte fremtrædende globale vaccinationspartnere for at producere og levere vacciner, overvåge sygdomme, reagere på udbrud, oplære sundhedspersonale og udvikle eliminations- og udryddelsesprogrammer. Denne indsats har resulteret i flere vaccinerede børn og færre mistede liv til malaria, mæslinger, røde hunde, stivkrampe hos mødre og nyfødte, polio, diarré, lungebetændelse, gul feber og andre sygdomme.

»Vaccinationsprogrammer er en investering i menneskelig kapital,« siger Sierra Leones sundhedsminister, Austin Demby. »De forbedrer den offentlige sundhed, den forventede levealder og arbejdsindsats. De er en udbetaling på fremtidig økonomisk fremgang.«

»Denne længe ventede indsats for at vaccinere børn mod malaria vil virkelig redde liv,« siger Hjælpeforeningens hovedpræsident, Camille N. Johnson. »Det er en smuk måde, hvorpå vi kan hjælpe til, ligesom Frelseren ville gøre det.«

Humanitærtjenesten i Jesu Kristi Kirke

Gennem Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Helliges humanitære indsats, lindrer Kirken lidelser, fremmer selvhjulpenhed og giver muligheder for at tjene. Kirken følger Jesu Kristi formaning om at bespise de sultne, give de tørstige noget at drikke, tage imod de fremmede, klæde de nøgne samt besøge de syge og plagede.

Kirkens humanitære indsats muliggøres af de gavmilde bidrag og den frivillige indsats af sidste dages hellige og Kirkens venner. Der bidrages mere end 6 million timer hvert år af frivillige til at støtte velfærdsinitiativer.

Kirken sponsorerer nødhjælps- og udviklingsprojekter i over 190 lande og territorier, og yder hjælp uden hensyn til race, religiøs tilknytning eller nationalitet. Hjælp er baseret på kerneprincipperne personligt ansvar, støtte fra lokalsamfundet, selvhjulpenhed og bæredygtighed.

Projektet med malariavaccination bliver delvist finansieret af LDS Charities i Australien.

Om Gavi, vaccinealliancen

Gavi er en international organisation, der er oprettet for at forbedre adgang til nye og ikke nok anvendte vacciner for børn, der bor i verdens fattigste lande. Gavi har været med til at vaccinere næsten 1 milliard børn siden 2000, hvilket har forhindret flere end 16 millioner fremtidige dødsfald.

Retningslinjer vedrørende omtale:Når der skrives om Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige, vær da venlig at bruge Kirkens fulde navn i den første henvisning. Se yderligere information om brugen af Kirkens navn i vore retningslinjer på internettet. »Retningslinjer.